آشنایی با رژیمهای غذایی مؤثر در کنترل فشارخون بالا
اصلاح سبک زندگی، هسته کلیدی راهکارهای درمان فشارخون بالاست. برنامه غذایی، تغییرپذیرترین و قابل اصلاح ترین عامل محیطی است که می تواند بر تندرستی و بیماری تأثیر بگذارد. امروزه، چند نوع رژیم غذایی متفاوت شناخته شده در سراسر دنیا که در کاهش فشار خون بالا مؤثرند، عبارتند از: رژیم غذایی برای توقف فشارخون بالا (DASH)، رژیم غذایی مدیترانه ای، رژیم گیاهخواری، رژیم پارینه سنگی (پالئولیتیک) و رژیم غذایی محدود از کالری. این برنامه های غذایی شباهتهای زیادی با یکدیگر دارند و در چند بخش متفاوت هستند؛ به همین علت هم کاربردهای مختلفی دارند. در ادامه بیشتر با این برنامه های غذایی آشنا می شویم.
|
|
1- برنامه غذایی برای توقف فشارخون بالا Diet DASH
|
|
2- برنامه غذایی مدیترانه ای Mediterranean Diet
|
|
3- برنامه غذایی گیاهخواری Vegetarian/Vegan Diet
به طور کلی، تمام برنامه های غذایی بر پایه منابع غذایی گیاهی می توانند از ابتلا به پرفشاری خون پیشگیری و یا آن را درمان کنند. این گونه رژیمهای غذایی، احتمالاً به خاطر مقدار فیبر زیاد، داشتن نسبت اسیدهای آمینه خاص (مقدار گوتامیک اسید زیاد)، مقادیر زیاد بعضی ویتامینها (مثل آ، ایی، ث)، انواعی از آنتی اکسیدانها (لوتئین و بی- کریپتوگزانتین)، اسیدهای چرب چند غیراشباع، املاح معدنی مختلف (فسفر، منیزیوم، کلسیم و به ویژه پتاسیم) که در روز به بدن فرد می رسانند، فشار خون را پایین می آورند.
|
|
هرچند رژیمهای گیاهخواری، اثرات مفید متعددی دارند ولی به علت مخاطراتی که از نظر کمبود مواد مغذی به خصوص بعضی از ویتامینها مثل ویتامینهای گروه ب می توانند ایجاد کنند، مورد بحث هستند. از سوی دیگر، این نکته که کدام نوع از رژیمهای گیاهخواری برای بهبود وضعیت قلبی-عروقی و عوامل آن مانند فشار خون اثرات مفیدتری دارد، نیازمند بررسی ها و پژوهشهای طولانی مدت و گسترده تری است.
|
|
4- برنامه غذایی محدود از کالری Caloric Restriction Diet
|
|
5- برنامه غذایی پارینه سنگی Paleolithic Diet
رژیم غذایی پارینه سنگی(پالئولیتیک)، یکی از رژیمهایی است که امروزه طرفداران خود را پیدا کرده و همانطور که از نام آن پیداست، ویژگی های برنامه غذایی انسان اولیه در دوران پارینه سنگی را دارد. این نوع رژیمها که به نامهای رژیم عصرحَجَری و یا رژیم غارنشین هم معرفی می شوند، بر این اصل کلی استوار است که هر آنچه طبیعی است، خوردنی است و هر آنچه فراوری شده، خوردنی نیست. در نتیجه، انواع گوشت لخم و طبیعی(غیرفراوری شده)، میوه ها، سبزیها، تخم مرغ و یا تخم سایر حیوانات، آجیل ها(خام)، دانه ها، گیاهان دارویی، ادویه ها و چربیها و روغنهای طبیعی(حیوانی) قابل خوردن هستند. غذاهای فراوری شده، شکر، حبوبات، نان ها و غلات، نوشیدنیهای غیر الکلی، محصولات لبنی، مواد غذایی حاوی شیرین کننده ها، روغنهای گیاهی، مواد غذایی حاوی چربیهای فراوری شده و ترانس، و مارگارین غیر قابل خوردن هستند.
|
|
|